Thursday, June 30, 2011

Experience Ganti Puasa While Breastfeeding

Honestly xla seteruk yg disangka haha
yela last year Ramadhan saya pregnant kan Ayra kan,memang lembik gile masa puasa
sampai tengahari je mmg xlarat langsung
mesti akan tido punya
dia punya tak larat nak abaq ang sampai nak angkat badan pun tak larat

nasib baik husband memahami hehe and masa tu saya memang dah tak keje
so tengahari memang tido je
bila time sahur saya akan makan sebanyak yang boleh
boleh dikatakan hari2 macam tu..nasik,susu,kurma,air masak sume tu mesti saya amik time sahur
dengan harapan siang tu dapat la bertahan kan
tapi nan ado!

same je...bangun pagi2 lapar dia macam xmakan apa!
it happened for the whole Ramadhan..
penah sekali saya terlepas sahur and en.zas pun xsedar
bangun2 kul 6...macam nak nangis rasa masa tu
tp saya tetap teruskan puasa sampai tengahari en.zas duk sms tanya ok ke tak and he
asked me tu bukak puasa je
tp sebab dah tengahari saya cam sayang la kan teruskan jugak

err cam dah lari tajuk je ni hahahahaha

ok2 xpe continue time breastfeeding plak ek
now Ayra kan fully breasfeed so saya sangat2 risau kalau saya xmakan susu akan kurang
so banyak kali fikir boleh atau tak tp nak xnak memang kena ganti puasa kan
lagi satu saya pikir larat ke saya atau akan jadi cm masa pregnant dulu
mmg totally flat kan so cmne saya nak jaga Ayra kalau saya sndiri melepek je?

tapi saya nekad try puasa and guess what???
it went well...alhamdulillah....xla seteruk yang disangka
boleh tahan lapar and still boleh layan Ayra cam biasa
anddd susu utk Ayra pun alhamdulillah still ada in fact ada hari sampai menitik2 bile Ayra minum
saya jugak siap boleh masak utk bukak puasa
tapi bila berbuka mmg betul2 punya tibai la hahaha

ini pun kira percubaan b4 Ramadhan tiba nanti
InsyaAllah..nanti saya boleh berpuasa macam biasa.

3 comments:

nurza said...

tahniah zue...hikmah puasa seorg ibu...mudah2an faiza pun dapat rasa saat2 jadi ibu mcm zue...AMINNN...

Nurna Azrin said...

tahniah

Nurna Azrin said...

semoga berjaya didik ank bngsa